4.27.2020

Η αρχιτεκτονική του σκυλόσπιτου.

Το σκυλόσπιτο είναι και αυτό ένα σπίτι, μια κατοικία. Είναι ο χώρος που μένουν οι μικροί μας φίλοι. Πρέπει και αυτό, όπως τα "ανθρωπόσπιτα", να πληρεί κάποιες προδιαγραφές, κατασκευαστικές, "σκυλομετρικές", άνεσης, μόνωσης και ασφάλειας.

Βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής όπως η λειτουργία, η μορφή και η κατασκευή βρίσκουν χώρο και σε μικροκατασκευές, όπως το σκυλόσπιτο.

Το βασικό υλικό κατασκευής πρέπει να είναι το ξύλο για τον απλό λόγο πως είναι κακός αγωγός της θερμότητας και δυσκολεύεται η υπερθέρμανση του εσωτερικού χώρου. Πόσο λάθος είναι να βάζουμε τους φίλους μας σε πλαστικά μικρά κουτιά. Ας σκεφτούμε εάν κάποιος άνθρωπος θα μπορούσε να ζήσει σε αντίστοιχο χώρο.

"Σκυλομετρία", ποιο είναι η σωστό μέγεθος
της φωλιάς- σπιτιού.

Πρέπει να δώσουμε έμφαση στη "σκυλομετρία", δηλαδή στο μέγεθος του σκύλου- κάτοικου. Το σπίτι δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ μεγαλύτερο, ούτε μικρότερο από εκείνον. Στην πρώτη περίπτωση διότι χάνεται η ζεστασιά από το σώμα του σκύλου και στη δεύτερη περίπτωση διότι δεν έχει χώρο να ελιχθεί, να γυρίσει, να ξαπλώσει. 

Επίπεδο δώμα



Στη λειτουργία υπάρχουν αντικρουόμενες φωτογραφίες και προτάσεις. Τα περισσότερα σκυλόσπιτα έχουν στέγες, δεν ξέρω το γιατί. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως στους σκύλους αρέσει το belle vedere, τους αρέσει να σκαρφαλώνουν στο δώμα και να ξεκουράζονται, με συνέπεια να είναι προτιμότερη η επίπεδη στέγη.

Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε το βασικό χαρακτηριστικό των ζώων, το ένστικτο. Με το ένστικτο οικειοποιούνται ένα χώρο, με το ένστικτο τον δέχονται ή τον απορρίπτουν.





Το μεγάλο πάρτι, όμως, ξεκινάει με τη μορφή που τα "αφεντικά" προτιμούν για τα σπίτια μινιατούρες. Ο κάθε ένας βγάζει τα πωθημένα του, εκφράζει τη φιλοσοφία του και την αισθητική του. 

Για τη μορφή ας μιλήσουν, καλύτερα, οι φωτογραφίες, διότι μια φωτογραφία είναι καλύτερη από χίλιες λέξεις.









Ίσως είναι λίγο υπερβολικά όλα αυτά. Ίσως οι τετράποδοι φίλοι μας να μην χρειάζονται διώροφο σπίτι, ούτε ιδιωτική αυλή, ούτε πισίνα.

Σίγουρα χρειάζονται φροντίδα και αγάπη.

Ας θυμόμαστε πως η απλότητα μας οδηγεί στο καλύτερο αποτέλεσμα.

-----------------------------

Οι φωτογραφίες είναι αλιευμένες από το διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου