Η ιδέα της οικοδόμησης μιας νέας πόλης, μιας νέας πρωτεύουσας δεν είναι μια νέα ιστορία, ή μια καινοτομία στον αστικό σχεδιασμό. Είναι μια προσπάθεια των κυβερνήσεων για να στήσουν από την αρχή μια καθαρή, νέα δομή πόλης, τόσο για να τονώσουν την οικονομία, όσο και για να μεταδώσουν το όραμά για έναν νέο, σύγχρονο κόσμο.
Καμπέρα
Είναι η πρωτεύουσα της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας. Με πληθυσμό που ξεπερνά τους 350.000 κατοίκους είναι η μεγαλύτερη πόλη στην ενδοχώρα της Αυστραλίας. Η πόλη βρίσκεται ανάμεσα στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνης. Η τοποθεσία της Καμπέρα επιλέχθηκε το 1908 σαν συμβιβασμός ανάμεσα σε αυτές τις δύο πόλεις. Η κατασκευή της νέας πόλης ξεκίνησε το 1913.

Μπραζίλια


Άρχισε να χτίζεται το 1956 και εγκαινιάστηκε 41 μήνες αργότερα, καταπλήσσονται με τον μοντέρνο σχεδιασμό της αλλά και την ταχύτητα με την οποία ολοκληρώθηκε.
Υπεύθυνος για το αρχιτεκτονικό αυτό θαύμα και τον αστικό σχεδιασμό ήταν οι Lucio Costa και ο Oscar Niemeyer, ο οποίος ήταν μαθητής του Le Corbusier. Τον σχεδιασμό του τοπίου είχε αναλάβει ο Roberto Burle Marx
Εστιάζοντας στην αποτελεσματική χάραξη των δρόμων και στο υψηλό βιοτικό επίπεδο των κατοίκων σε περιοχές που έχουν οριστεί ως κατοικημένες, η πόλη προσέλκυσε και εξακολουθεί να προσελκύει τόσο τον έπαινο και την κριτική για τους στόχους και την εφαρμογή τους.
Από ψηλά, η πόλη μοιάζει με πεταλούδα, στα φτερά της οποίας βρίσκονται οι κατοικίες. Όλα τα κτίρια είναι σχεδιασμένα με καθαρές ευθείες και καμπύλες γραμμές. Το κέντρο της πόλης αποτελεί μέρος των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1987. Ο διασημότερος σήμερα αρχιτέκτονας της Βραζιλίας, Niemeyer, σχεδίασε πολλά από τα κτίρια της πόλης, ανάμεσά τους και το προεδρικό μέγαρο, το κοινοβούλιο, το κογκρέσο και τον περίφημο καθεδρικό ναό της Μπραζίλια.
Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας, η κυβέρνηση προσδοκούσε στην μετακίνηση του πληθυσμού σε αυτό το μέρος της χώρας και αυτό πράγματι έγινε, αλλά όχι ακριβώς έτσι όπως ήταν η αρχική ιδέα. Η αύξηση του πληθυσμού της Μπραζίλια υπήρξε άμεση και ραγδαία με αποτέλεσμα σήμερα, πενήντα πέντε χρόνια μετά τη γέννησή της, η λαμπερή Μπραζίλια να φιλοξενεί 2,5 εκατομμυρία κατοίκων, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός της προέβλεπε 500.000, με συνέπεια να δημιουργούνται μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα.
Τσάντιγκαρ
Εάν κάποια πόλη μπορεί να ανταγωνιστεί στο μοντερνισμό την Μπραζίλια, αυτή είναι η Chandigarh. Αποτελεί την πρώτη σχεδιασμένη πόλη στην Ινδία, μετά την ανεξαρτητοποίησή της το 1947, διότι η προηγούμενη πρωτεύουσά της έγινε μέρος του Πακιστάν. Το σχέδιο της πόλης εκπονήθηκε από τον Le Corbusier. Ο Le Corbusier χρησιμοποίησε το γλυπτό του, το "The Open Hand" ως σύμβολο της ειρήνης και της συμφιλίωσης, που όλοι ήλπιζαν ότι θα ακολουθήσει τους όρους της ίδρυσής της.

Ισλαμαμπάντ
Το Ισλαμαμπάντ είναι η σημερινή πρωτεύουσα του Πακιστάν και βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας, στο οροπέδιο Πότβαρ.


Η προγραμματισμένη πόλη χτίστηκε πάνω στην ιδέα ότι οι αστικές περιοχές πρέπει να κατασκευαστούν επιστημονικά, και θα μπορούν να αναπτύσσονται, να πολλαπλασιάζονται και να εξελίσσονται ως μοντέλο, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Υπήρχε λοιπόν ένα τριγωνικό σύστημα πλέγματος που ήταν χωρισμένο σε τομείς, κάτι που προσπάθησε να βοηθήσει την ιδέα του ευέλικτου μοντέλου.
Naypyidaw

Astana
Η Αστανά είναι η πρωτεύουσα και δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Καζακστάν, μετά το Αλμάτι.


Η αρχιτεκτονική της είχε την πρόθεση να δημιουργήσει μια παγκόσμια πόλη. Ο Norman Foster σχεδίασε ένα εμπορικό κέντρο σε σχήμα μιας τεράστιας ασημένιας σκηνής, καθώς και το 77m υψηλό κτήριο με τη μορφή γυάλινης πυραμίδας το κτήριο της «Ειρήνης και της Συμφωνίας».
------------------------------------------
Οι φωτογραφίες είναι αλιευμένες από το διαδίκτυο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου